У Молдові 5 листопада відбулися загальні місцеві вибори. Жителі країни мали обрати 898 мерів та 11 058 місцевих радників.

Про те, як відбулися вибори в столиці Молдови та решті її міст, як місцеві вибори цієї країни впливатимуть на майбутні президентські та парламентські вибори, а також хто такий Іон Чебан говорили в прямому етері ГІТу з Русланом Роховим, членом правління Центру конституційного моделювання.

Вибори в Молдові відбулися вперше з моменту формування два роки тому проєвропейськи налаштованого уряду та після подання Кишиневом заявки на членство в ЄС. Також цьогорічну виборчу кампанію деякі аналітики називають фактичним початком президентської, хоча вибори глави держави відбудуться за рік, себто 2024-го року.
«Вибори продемонстрували, що поточна політика правлячої партії PAS на чолі якої є Мая Санду, добігає свого кінця. », – розповів пан Руслан.
Наразі експерт сказав, що їхня політична партія отримала на виборах 1/3 голосів, а в багатьох районних радах, вони здобули перше місце, проте по загальній картині голосування у них не буде стільки голосів, щоб формувати більшість.
«Через політику моновлади правляча партія PAS фактично загубила усі маленькі проєвропейські альтернативи і відповідно, усі ті виборці, які розчарувалися, маючи завищені очікування від діяльності проєвропейської політичної сили – як себе позиціонує PAS, фактично ці виборці не пішли, або шукали якихось нейтральних альтернатив. Невдоволення політикою PAS призвело до того, що виборці стали втрачені для політичної сили» – повідомив член правління Центру конституційного моделювання.
В контексті цих виборів важливо зауважити, що перемогу на виборах попередньо здобув чинний голова столиці Молдови Іон Чебан.

«Іон Чебан переміг в першому турі виборів, я його називаю "агентом кремля", він  зайняв центральну нішу. Фактично проросійські сили будуть мати можливість формувати в наступному парламенті більшість: для цього їм потрібно зробити лише одне – перемогти на президентських виборах наступного року.», – наголосив експерт.

Читайте також: «Енергетика може зробити нас або щасливими, або нещасними. Сьогодні ми нещасні», – Костянтин Ільченко

Чому є побоювання, що Іон Чебан може виявитися "троянським конем" Кремля, а також інші деталі про вибори, дізнавайтеся у ВІДЕО: