8 листопада Європейська комісія оприлюднила новий звіт з оцінкою прогресу України на її шляху до Євросоюзу. Йдеться про виконання семи рекомендацій, наданих ЄС Україні разом зі статусом кандидата у червні минулого року. Якщо звіт зафіксує прогрес, а про нього під час нещодавнього візиту до Києва заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, це означатиме, що Україна може переходити на новий етап євроінтеграції — початок переговорів про вступ до ЄС

На яку оцінку в питаннях прогресу України на її євроінтеграційному шляху сподіватися, про що йтиметься у новому звіті Єврокомісії та як на переговорах вступу України в ЄС позначиться російсько-українська війна, розповіла в прямому етері ГІТ Любов Акуленко, виконавча директорка Українського центру європейської політики (УЦЕП). 

За її словами, зараз вже йде мова не так про оцінки, як про політичне рішення та готовність ЄС запрошувати Україну до Євросоюзу чи ні.

«Те, що Урсула фон дер Ляєн приїхала до нас в Україну, говорить виключно про те, що в неї є позитивні новини для нас. Це сигнал, що цей документ міститиме позитивне рішення для української держави. Інша частина стосується вже технічного рішення по самому документу. Я так розумію, є деякі моменти які європейці оцінюють, що ми їх не виконали, але це технічна частина», — повідомила жінка.

Пані Любов Акуленко переконана, що з поведінки Євросоюзу очевидно, що 14-15 грудня, він прийме позитивне рішення.

Також експертка наголосила, що вимоги щодо України для вступу в ЄС є дуже загальні та сформульовані спеціально так, щоб можна було постійно «смикати» за них та казати, що вони не виконані.

Деталі дізнавайтеся у відео: