Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за законопроєкт, відповідно до якого, в тому числі за порушення комендантської години штрафуватимуть.

Чи запрацює адміністративна відповідальність за такі вчинки в етері ГІТу розповів адвокат та фахівець з міжнародного права Олександр Чебаненко.

Він нагадав, що такий захід безпеки за загальним правилом під час дії воєнного стану, допускається відповідно до норм українського законодавства. Згідно з ним, допускається обмеження певних прав та свобод людей, а саме обмеження права на пересування для всіх громадян по території України в певний час, за винятком тих, хто залучений в конкретних завданнях на місцевості.

«Комендантська година запроваджується для того, щоб силовим органам було легше виконувати свої функції оборони, тому логічно, що вона запроваджується в тих регіонах, в першу чергу, які знаходяться біля лінії фронту, але при тому може запроваджуватися й в інших», — каже пан Олександр.

Спікер наголошує, потрібно враховувати, що навіть, коли певні права і свободи людей обмежуються це має бути виконано в межах законодавства.

«Ми раді, що нарешті наші законодавці дійшли до необхідності запровадити відповідальність за порушення під час дії комендантської години. Дивно, що це питання підняли тільки зараз…», — повідомив адвокат.

За його словами, законопроєктом встановлюється мінімальний штраф 8 500 гривень за порушення комендантської години вперше. Для бізнесу покарання суворіше — від 51 000 до 102 000 гривень.

Які є запитання та зауваження щодо цього законопроєкту в експерта, дізнавайтеся у ВІДЕО: