12 грудня у роботі оператора Київстар стався масштабний збій. Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби росії.

Про це в етері ГІТу розповів експерт з кібербезпеки Віталій Якушев.

За його словами, говорити про те, хто здійснив атаку покаже розслідування СБУ, яке буде тривати декілька тижнів чи місяців.

«Від себе скажу, що так, це могла бути хакерська атака, тому що технології, які використовує будь-який телефонний оператор це 80-90% звичайні ІТ-технології, а інше — це квотаційне обладнання, яке займається мобільним зв’язком», — повідомив експерт.

Віталій Якушев розповів, що судячи з наслідків атаки видно, що зламали і квотаційну технологічну мережу, і інфраструктуру, яка відповідає за провідних (дротових) провайдерів.

«Це велика, масована кібератака, яка виконана дуже професійно та висококваліфіковано. На мою думку, це слід кібервійськ, бо видно, що залучали багато спеціалістів. Комерційні хакери зазвичай шифрують інфраструктуру і вимагають викуп, а це був кібертероризм — знищення інфраструктури з усіма наслідками», - наголосив він.

Скільки часу може знадобитися, аби відновити цю IT-інфраструктуру та чи можливо це взагалі, — дізнавайтеся у ВІДЕО: