Вже майже 2 роки в Україні триває повномасштабна війна з росією. Через це багато медіа з окупованих територій взагалі припинили свою діяльність, а інші — намагаються пристосовуватися до умов праці.

Як працюють журналісти в таких умовах та як це позначилось на журналістиці загалом в етері ГІТу розповіла Ліна Кущ перший секретар Національної спілки журналістів України.

За її словами, НСЖУ неодноразово звертала увагу на те, що влада повинна створити засади економічної та фінансової незалежності не лише для телемарафонівців та державних ЗМІ, а й створити умови для всіх медіа в Україні.

«Ми розуміємо, що зараз йде війна і більша частина бюджету держави відправляється на фронт, і лише завдяки міжнародним партнерам ми маємо гроші», — каже Ліна Кущ.

На думку НСЖУ, українська влада разом із закордонними партнерами на своєму рівні повинна сформувати фонд дострокової підтримки українських медіа, до якого може звернутися будь-яке ЗМІ, яке працює в легальному полі та відповідає певним критеріям.

«Неможливо говорити про відновлення України, не говорячи про відновлення медіа. Якщо ми говоримо про те, що нам допомагають європейські друзі відновити області, які постраждали від російської агресії то, де в цій програмі відновлення міцевих медіа в тих областях? Вони також постраждали і перебувать в хиткому становищі», — наголошує перший секретар НСЖУ.

Члени Національної спілки журналістів України переконані, що саме такою повинна бути держполітика стосовно медіа, які постраждали в умовах війни.

«Не потрібно виділяти когось, наприклад телекомпанії, які об'єднані в телемарафоні, не надавати преференцій комусь одному, а створити умови для того, щоб більшість ЗМІ, а особливо локальних, могли незалежно розвиватись», — підсумувала вона.

Про це дізнавайтеся більше у ВІДЕО з 16 хвилини: