15 грудня виповнилося п'ять років від проведення Об'єднавчого Собору, на якому постала єдина автокефальна помісна Українська Православна Церква. За цей час до неї приєдналося понад 1,5 тис. парафій з Московського патріархату. 

Про це розповів в етері ГІТу релігієзнавець Андрій Смирнов.

За його словами, всі єпископи УПЦ МП на чолі з митрополитом Онуфрієм були запрошені на Об'єднавчий Собор, але прийшли туди лише двоє — Митрополит Олександр Драбинко і Симеон Шостацький. Решта дотепер не приєдналися і не послідували Томосу про автокефалію Православної церкви України чим поглибили розділення українського православ’я .

«Частина єпископів є фанатами "русского міра" і вони ніколи не підтримували незалежність України від москви, це чітко проявляється на окупованих територіях. Звісно, що є частина проукраїнськи налаштованих єпископів, але вони бояться покарань та санкцій московського патріарха», — повідомив релігієзнавець.

Нагадаємо, що днями позбавили сану архімандрита Кирила Говоруна за публічні заяви проти війни в Україні, а також під покарання потрапили й інші священники, які неугодні Московському Патріархату.

Детальніше про це дізнавайтеся у ВІДЕО: