З кожним днем через війну та різні мінно-вибухові травми збільшується кількість українців, які втрачають кінцівки внаслідок ампутації і потребують протезування як військовослужбовці, так і цивільні люди. 

Дана Гордійчук журналістка "Економічної правди" розповіла в етері ГІТу про те, як влаштований український ринок протезування, який працює за державний кошт та що змінилось в системі за останні роки.

 За її словами, в Україні станом на 2021 рік було близько 100 підприємств, які були авторизовані державою на те аби вони могли надавати безкоштовні протези людям з інвалідністю.

«Цей ринок змінився за 2 роки але там все одно 100 підприємств. Вони займаються не лише протезуванням, а й виробляють також додаткові засоби реабілітації: ортези(ортопедичні вироби, які використовують для стабілізації, іммобілізації і підтримки тіла або уражених кінцівок, їх нормального функціонування, — ред), протези, крісла колісні ітд», — поділилася журналістка.

За даними Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, в Україні є 60 підприємств, які протезують кінцівки за бюджетний кошт. З них лише сім беруться за складні випадки та протезують засобами підвищеної функціональності.

Щодо безкоштовного протезування в Україні:

«Ця програма є давно в нашій державі, вона дійсно дозволяє забезпечити осіб з інвалідністю наприклад протезами виключно за державний кошт. Цією опцією можуть скористатися як цивільні, так і військовослужбовці. Якщо вони втратили кінцівку в ході виконання бойового завдання, то мають право на компенсацію однієї кінцівки до 2 мільйонів гривень — ця сума дозволяє отримати протез з якісних компонентів і з високою функціональністю. Для цивільних ця сума втричі менша», — додала вона

Дізнавайтеся про зловживання, які відбуваються у цій сфері відбуваються та, як це припинити у ВІДЕО: