Увечері 1 грудня відбувся обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми.

Про це повідомляє Енергоатом

 Уточнюється, що о 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС - Дніпровська" напругою 750 кВ.

У зв'язку з повним блекаутом ЗАЕС перейшла харчування власних потреб від дизельгенераторів.

За даними Укренерго, в автоматичному режимі увімкнулися всі 20 дизельгенераторів, 8 з яких пізніше були залишені в роботі.

 "Найбільша загроза безпеці у такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона викликана тим, що окупанти використовували його з порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора та тримали у гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки у режим природної циркуляції.

Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проектом, і може призвести до відмови основного устаткування енергоблока. Блок вимагає термінового переведення у холодний стан”.