Сьогодні, 21 грудня, на базі Луцького національного технічного університету відбулися обласні змагання з робототехніки «ROBO-SUMO VOLYN 2023», організатором яких стала Волинська МАН.

Про те, як вони минули спеціально для ГІТу розповіла Альона Бєлова.

Змагання проводились у двох категоріях: «Дистанційно-керовані роботи» та «Автономні роботи».

У категорії «Дистанційно-керовані роботи» учасники можуть керувати роботом за допомогою мобільного телефону чи пульта через bluetooth або Wi-fi.

Учасники мали підготувати робота здатного найбільш ефективно виштовхати робота-противника за межі поля за визначений проміжок часу.

Участь у заході взяли 40 команд: від Волинської МАН, закладів освіти міста Луцька, Володимирської міської громади (гімназія №7 м. Володимира), Ковельської територіальної громади (Ліцей №10 м. Ковеля), Торчинської територіальної громади, Ківерцівської територіальної громади (ліцей №3) Нововолинського наукового ліцею Волинської обласної ради.

Своїми враженнями від змагань поділився юний робототехнік Арсен з Луцька:

«Мені сподобалось, я думав, що можу не набрати очок, але вдалось заробити аж 18».

Хлопчик розповів, що робота йому допомагала збирати вчителька і він знає його недосконало, проте не сумнівається — до наступних змагань вже стане більш досвідченим.

Інший учасник Станіслав Кантор приїхав з Нововолинська. Він почав займатись робототехнікою минулого року і вже вдруге бере участь у змаганнях.

«Я складав свого робота сам, навіть з уроків відпрошувався», — ділиться Станіслав.

Хлопець змагався у категорії «Автономні роботи» та, як повідомив згодом, зайняв третє місце.

Як повідомила директорка Волинської обласної Малої академії наук Тетяна Михалюк, тогоріч в змаганнях взяли участь 40 дітей, а нині вже 58.

«Також розширилась наша географія, долучились міста Ковель, Нововолинськ та Володимир. Є громади, які підтримують цей рух, купують роботів, деякі виграють у проєктах і бачать у цьому перспективу», — каже жінка.

Луцьк представили 7 команд: 6 в категорії дистанційно-керованих роботів та 1— автономного керування.

Зі слів керівника гуртка робототехніки Волинської МАН Ніни Здолбіцької, її вихованці добре проявили себе в змаганнях, були певні невдачі, але є і перемоги.

Більше про поєдинки роботів та їх учасників дивіться у ВІДЕО: