Українська хореографка за допомогою контактної хореографії та пластичного перформансу допомагає людям покращити свій стан в умовах війни.

Про свій досвід танцю та практики в етері ГІТу розповіла Марія Бакало.

За її словами, до танцю вона прийшла з дитинства — це була не від'ємна частина життя мисткині.

«Коли я була маленька займалась художньою гімнастикою, але потім закинула. У більш свідомому віці, на першому курсі університету, коли мені було 17 чи 18 років, я зайшла в роботу з тілом, рухом і комунікацією з людьми за допомогою танців», — поділилася хореографка.

Її стиль є унікальним та неповторним.

«Як хореографка, я працюю в інтеграції різних технік в тому числі пропускаю танець та емоції через власний світогляд», — розповіла пані Марія.

Як зазначила жінка підхід до танцю є різний. Соматичний підхід до тіла відрізняється від того, що в Україні вважають танцем.

«Танець — це продукт для споживача, тобто продукт який неодмінно має цінність лише тоді, коли є глядач, який побачить та оцінить виступ», — наголошує танцівниця.

Зазвичай у танці фокус у виконавця на зовнішнє сприйняття, тоді як соматичний підхід акцентує на внутрішньому сприйнятті.

«Соматичний підхід до танцю передбачає, що діяч чи танцівник зосереджений більше в середині, він орієнтується на внутрішні відчуття та потреби, цінності та ідеали. Це інший вид практики танцю. В такому варіанті дійство стає менше продуктом, а більше процесом», -— підсумувала мисткиня.

Що таке контактна імпровізація та пластичний перформанс, дізнавайтеся у ВІДЕО: