У ніч на 30 листопада 2013 року силовики жорстоко розігнали активістів Євромайдану. Розгін спецпідрозділом міліції «Беркут» мирних протестувальників спричинив те, що у Київ масово рушили українці з різних міст та сіл і події переросли у Революцію гідності.  

Про це в прямому етері ГІТу розповів безпосередній учасник протесту, адвокат "Групи 30 листопада" та сержант ЗСУ Олександр Башук.

За його словами, Євромайдан для нього розпочався, як і для більшості активних киян 21 листопада.

«Саме тоді Янукович відмовився від Євроінтеграції та підписання угоди у Вільносі. Ми переоцінили розумові здібності як самого Януковича, так і інстинкт самозбереження тодішньої політичної еліти», — повідомив євромайданівець.

Як розповів пан Олександр, тоді усі сподівалися, що мирний протест в центрі столиці призведе до того, що політики за Конституцією виконають ті закони, які їхня ж партійна більшість приймала, але цього не відбулось.

«29 листопада ввечері лідери об’єднаної опозиції оголосили, що вони знайшли сепаратні домовленості з режимом поза сценою Майдану, а також самостійно уклали якусь угоду, щоб на 2015 рік буде призначено вибори», — додав адвокат.

Пізніше, — каже учасник протесту, — з’явився аудіозапис спецслужб про план того, як політики "виходитимуть" з Євромайдану. І Спікер, як юрист і людина, яка не перший рік в політичних процесах відверто вважав, що 29 листопада Майдан закінчився.

«Але зранку, 30 листопада, близько 6-7 години, подивившись у соціальні мережі, я побачив що відбулося жахливе побиття людей на Майдані Незалежності, які повірили у свої сили і не повірили режиму Януковича та лідерам опозиції і залишались на місці», — розповів спікер.

Гість виклав допис у фейсбук, що адвокатське об’єднання «Український адвокат» буде надавати безоплатну допомогу потерпілим.

«Ми вірили, що з Януковичем можна якщо не по-розумному, то принаймні можна документально вести цивілізовану боротьбу», — підсумував Олександр Башук.

Таким чином 30 листопада Євромайдан перейшов у революцію Гідності.

Детальніше про події, які відбулися 10 років тому¸ дивіться у ВІДЕО: