10 років тому, ввечері, 21 листопада 2013 року, кількасот людей вийшли на столичний Майдан Незалежності, протестуючи проти рішення влади призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Так почався Євромайдан, який через брутальні дії влади переріс у Революцію гідності.  

Федір Лапій активіст Євромайдану та медик розповів в прямому етері ГІТу чому він пішов на Майдан Незалежності 29 листопада.

За його словами, медик пішов на Єврореволюцію, бо це була його громадянська позиція.

 «Якщо ми хочемо жити в заможній країні, то в першу чергу, ми маємо розбудовувати її, як правову державу. А це певний вектор. На той момент можна говорити про точку біфуркації історії ( ред. зміна якісної поведінки динамічної системи за малої зміни її параметрів) чи ми будемо розвиватися, як країна на зразок білорусі або рашистської федерації з незмінними президентами, де розквітає авторитаризм, немає верховенства права, чи ми все таки виборюємо розбудову демократичної держави із сильними демократичними засадами», — наголосив медик.

Звичайно роботи ще багато, — каже пан Федір, — але тим не менше на той момент, активіст для себе вважав, що це є точка біфуркації.

«Для прогресу необхідно мати безвізовий режим. На той момент я був на 10 років молодший, але вже міг порівняти наприклад участь в українських медичних та закордонних конференціях. Мені дуже хотілося, щоб молоді лікарі та студенти могли вільно перетинати кордон з ЄС, брати участь в Європейських та міжнародних медичних заходах», — розповів гість.

 Таким чином повертаючись в Україну вони б привозили нові знання і це безумовно би сприяло розвитку медицини та усіх галузей в цілому.

«Тож, я мав саме таку громадянську позицію і в п’ятницю 29 листопада маючи ввечері вільний час прибув на Майдан Незалежності, де якраз біля стели розпочався Євромайдан і пробув там до 4 ранку, поки не потрапив під удари так званих правоохоронних органів», — додав Федір Лапій.

Про те, як розвивалися події у той день, а також як медики рятували поранених у підпільних шпиталях, дивіться у ВІДЕО: