Операція «Вісла» — це примусова депортація українців. Інститут національної пам'яті Польщі визнав її гуманною. Ця новина обурила українських істориків та суспільство загалом.  

Про це в етері ГІТу розповіла доктор історичних наук, професорка історії Волинського Національного університету ім. Лесі Українки Оксаною Каліщук.

За її словами, це рішення було неочікуване та абсолютно нелогічне для усіх українських науковців та польських фахівців, які займаються україно-польськими взаєминами першої половини ХХ ст. сорокових років.

«По-перше, воно суперечить висновку сенату Республіки Польщі 1990 року, який ухвалив постанову в якій операцію "Вісла" було засуджено. По-друге, воно дисонує та суперечить самим твердженням Інституту національної пам'яті, бо це розслідування він проводив з 2012 року, а в 2022 році на фоні повномасштабного вторгнення рф в Україну, воно було призупинене з огляду на те, що ситуація не дозволяла тривалий термін працювати та робити висновки у цій справі», — каже пані Оксана.

Як повідомила професорка, 24 листопада 2023 року галузева комісія з переслідування злочинів проти польського народу, яка є складовою частиною Інституту національної пам'яті в Ряшеві, приймає рішення про відновлення слідства у акції «Вісла». Проте, того самого дня вона приймає постанову про закриття цієї справи.

«Коментар з цього питання був оприлюднений 28 листопада, який збурив ситуацію як в Україні, так і в Польщі. Це рішення є абсолютно неочікуваним і нічим не мотивованим, бо ні наукових, ні правових аргументів не навели, що абсолютно дисонує з будь-якими юридичними нормами», —розповіла доктор історичних наук.

Спікерка наголосила, що Ряшівський прокурор Інституту національної пам’яті не побачив жодних ознак будь-якого злочину в ході операції «Вісла».

«Він охарактеризував це в документі, що евакуація осіб українського-польського та лемківського походження мала не репресивний, а попереджувальний та охоронний характер і відбулася в наслідок масових вбивств, які чинили загони українських національних повстанців», — підсумувала гостя.

 Оксана Каліщук наголошує, що прокурор суперечить будь-яким науковим та правовим дослідженням, які ми усі сьогодні знаємо. Саме таке рішення збурило громадскість не тільки українців а й поляків.

Чи можна стверджувати, що це є політичним рішенням, дізнавайтеся у ВІДЕО: