Президент України Володимир Зеленський посмертно присвоїв військовослужбовцю Збройних сил України, штаб-сержанту Анатолію Смітюху із Волині найвище державне звання Герой України

Про це йдеться в указі президента України №803/2023.

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю: Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" Смітюху Анатолію Антоновичу — штаб-сержанту (посмертно)", - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, Смітюх Анатолій Антонович народився 10 лютого 1972 року. Жив у місті Камені-Каширському. Виховав із дружиною двох дітей - 25-річну доньку та 20-річного сина.

У січні 2022-го вирішив продовжити службу та підписав контракт в частині А 7060. Був сапером, головним сержант-командиром інженерно-саперного відділення інженерно-саперного взводу. Відколи почалося повномасштабне вторгнення - довелось зайняти оборонні позиції на півночі Волинської області та зміцнювати захист кордону з боку Білорусі. Він раніше служив у війську, працював на кордоні, тож його досвід та вміння стали у нагоді. Анатолій Антонович заміновував територію вздовж рубежу, щоб ворог не прорвався.

З 30 березня 2023 року у складі 100-ї бригади ТРО потрапив на передову, щоб боронити Україну у запеклих боях на Луганщині. Виконуючи бойові завдання у селищі Діброва Луганської області, 6 травня 2023 року головний сержант-командир інженерно-саперного відділення інженерно-саперного взводу Смітюх Анатолій Антонович загинув під час мінометного обстрілу на полі бою.