Між Венесуелою та Кооперативною Республікою Гаяною почався прикордонний військовий конфлікт. Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про приєднання багатого нафтою регіону Ессекібо, розташованого в західній частині сусідньої незалежної держави — Гаяни.

Детальніше про передумови конфлікту та чи буде ще одна війна розповіла в етері ГІТу інтернка програми дослідження Латинської Америки та Карибського басейну Анастасія Косенко.

За її словами, цей конфлікт має дуже тривалу історію ще з ХIX століття, тобто з колоніальних часів.

«У 1899 році було ухвалено арбітражним судом у Парижі, що територія Ессекібо була приєднана до Гаяни. З того часу Венесуела не припиняла можливостей оскаржити це рішення», — повідомила пані Анастасія.

Ця суперечка тривала впродовж ХХ століття.

«У 1966 році було підписано угоду відповідно до якої Ессекібо передали Великобританії, яка в той час була колоніальною державою в Гаяні. В тому ж році Гаяна здобула незалежність від Великої Британії», — наголосила інтернка.

Венесуела відновила свої претензії на землю після того, як кілька років тому в Ессекібо виявили поклади нафти й газу.

1 грудня 2023 року міжнародний суд закликав Венесуелу утриматися від будь-яких рішень і дій які б загострили цей територіальний конфлікт. Але вони не дослухалися.

3 грудня 2023 року був проведений референдум, який стосувався питань приєднання до країни частини території сусідньої Гаяни.

«Відповідно до офіційних результатів більшість венесуельців підтримали рішення включення Ессекібо в склад Венесуели. Проте насправді дільниці були порожні. Ніколас Мадуро провалив цей референдум, адже люди його проігнорували», — розповіла гостя.

Як повідомила Анастасія Косенко, якщо порівнювати збройні сили Венесуели та Гаяни, то сили нерівномірні.

«Збройні сили Гаяни налічують більше ніж 3,5 тисячі осіб, є мало військової техніки. Збройні сили Венесуели ж налічують 138 тисяч осіб, окрім того, вони мають у своєму озброєні низку російської техніки, яку рашисти постачали впродовж довгого періоду», — підсумувала дівчина.

Вона додає, що якщо Венесуелі вдасться здійснити анексію військовим шляхом, то Гаяна не зможе їм протистояти.

Хто може допомогти Гаяні дати відсіч Венесуелі і чи є причетність росіян до цього конфлікту, дізнавайтеся у ВІДЕО: