Верховна Рада України найближчим часом може прийняти зміни, що стосуються так званих «поправок Лозового».

Про це в етері ГІТу розповів юридичний радник Transparency International Ukraine Павло Демчук.

За його словами, зміни стосувалися встановлення строків досудового розслідування, вдосконалення обшуків та призначення експертиз через слідчого суддю, які набрали чинності 16 березня 2018 року.

«Ці поправки негативно вплинули на роботу кримінальної юстиції, оскільки значною мірою збільшили навантаження на суди через призначення експертиз. Вони призвели до того, що справи, які розслідувалися тривалий період часу закривали через раптово обмежені строки розслідування», — наголосив Павло Демчук.

Як повідомив гість, ці зміни декілька разів скасовувалися у 2018 та 2019-х роках.

«Наразі також триває дискусія щодо того чи повинні бути строки досудового рослідування до того як особі повідомлять про підозру. Традиційно у нас регулювалися строки після того, як якійсь особі повідомили про підозру і це нормально», — розповів чоловік.

Але, — каже пан Павло, — «поправками Лозового» запроваджувалися і встановлювалися строки досудового розслідування у тих справах, де ще не було підозрюваних.

«Верховна Рада України підтримала таке рішення і це приклад того, як неправильними засобами борються з існуючими проблемами», — зауважив спікер.

Він зазначив, що строки запровадили, але це вплинуло на розкриття справ, адже слідчі могли нічого не робити певний період часу, а потім просто закрити справу через те, що строки сплинули. В такому разі особа, яка є потерпілою у вчиненні злочину не отримує розслідування її інциденту.

«Ця проблема стала актуальною, через те, що справи, які розслідувалися НАБУ щодо топ корупціонерів почали закриватися через сплив строків досудового розслідування.

Які справи вже постраждали від «поправок Лозового» дізнавайтеся у ВІДЕО: