За весь час поки російська імперія мала вплив над Кримом, там намагались усіма можливими засобами стерти будь-яку історичну пам'ять кримчан, зокрема і кримських татар.

Чи на часі проводити дерусифікацію та декомунізацію топонімів у тимчасово окупованому Криму, розповів в прямому етері ГІТу український кримськотатарський політик, член Меджлісу кримськотатарського народу, голова Кримськотатарського Ресурсного Центру, координатор руху Liberate Crimea Ескендер Барієв.

 «Ми запізнюємось в цьому питанні, тому що це не просто відновлення справедливості, це питання як інструментарій для деокупації», — вважає Барієв.

Пан Барієв нагадує, що було три хвилі перейменування історичних назв в Криму:

1 хвиля – після анексії Криму російською імперією у 1783 році, як це і робилося на території материкової частини України.

2 хвиля – у комуністичні часи з 1921-1944 рік, Ялту намагалися перейменувати на Красноплот, але не прижилася назва.

3 велика хвиля - після депортації кримськотатарського народу 1944 році -1960 рр, але більшість населених пунктів було перейменовано в період з 1945-1948 роки. Були перейменовані всі селища, райони, міста. Вони також намагалися перейменувати і географічні назви, але це не відбулося.

"Тому, коли ми говоримо зараз про історичну справедливість та де окупацію, то нам треба продемонструвати, хто в Криму хазяїн . таким чином, якщо Україна поверне справедливість, то будуть використовуватися ті назви, які скаже Україна.", - наголошує експерт.

Детальніше у відео.