Художників Іллю Рєпіна, Івана Айвазовського та Архипа Куїнджі визнали українськими. Один з найвідоміших музеїв США у Нью-Йорку, Метрополітен, змінив підписи картин, де вказав, що автори українські художники.

Де народились ці художники, як художня школа вказує на їх приналежність, чому українці не сприймали їх українськими, як приклад Метрополітену допоможе українцям відстоювати наших митців надалі, розповів в прямому етері ГІТу співзасновник YouTube-каналу "Культуртригер" Богдан-Олег Горобчук.

"Ми маємо справу з тим, що росія довгий час через різні можливості та інформаційні ресурси привласнювала багатьох художників, які мають відношення до України, виправдовуючи це тим, що у 19 ст ніби окремої української держави не існувало , ігноруючи той факт, що українська культура завжди була самобутньою. Україна має власну доволі міцну систему підготовки художників. Українська мистецька традиція була абсолютно відміна від російської.", - розповів Горобчук.

На інформаційному рівні імперії завжди було вигідно об’єднувати різні народи та стверджувати, що це велика культура однієї імперії та одного простору. Насправді ми маємо розуміти, що ситуація набагато складніша.

Детальніші відповіді на запитання знайдете у відео.