В останні роки великі агрохолдинги відмовились від розвитку картоплярства, внаслідок чого картоплею займаються самостійні підприємці.

З чим пов'язані такі зміни, яка ситуація складається на даний момент та чого очікувати галузі в майбутньому, розповіла в прямому етері ГІТу експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.

«Напевно, причина криється в тому, що багато років поспіль Україна не має змогу експортувати картоплю бодай кудись. Раніше єдиним віконцем був експорт до росії, а згодом до білорусі, то через військові дії і цей канал збуту згодом було втрачено», — пояснює проблему Руженкова.
«Якщо аграрна продукція немає прив’язки до твердої валюти, то рано чи пізно виробники втрачають до неї інтерес. Так сталося з великими виробниками, які були обмежені колом каналів збуту в межах країни. Ми маємо невелику переробку картопляну свою, але ціни там суттєво нижчі, ніж в супермаркетах та на базарі, тому на свої плечі роботу в галузі картоплярства взяли домогосподарства та невеликі виробники.», — розповіла експертка.

На сьогодні картопля є найдоступнішим продуктом та найдешевшим.