Вже ввели чимало санкцій, як проти росії, так і окремих осіб. Якісь з них вже відчуваються, проте поки їх вплив не такий помітний, бо рф ще має сили, щоб витягувати видимість нормального стану економіки. При цьому лишається один помітний фактор, який не обтяжили санкціями — корпорація «росатом».

Про те, чому на неї не накладають санкції та що можна зробити в цій ситуації, в етері ГІТу розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

«Можна зараз звісно запровадити ці санкції, але хто тоді буде забезпечувати безпеку тих об'єктів ядерних, які зараз працюють, в тому числі на європейському континенті. Адже їх безпеку гарантує постачальник, а постачальників енергетичних і ядерних технологій не так вже і багато. Тому можна це зробити, але на це не підуть жодні з політиків, які на свою голову, не скажу, що дуже здорову, встановили ядерні реактори і не подбали про те, щоб забезпечити хоча б якусь можливість відмовитись в перспективі від послуг російської федерації», — пояснив стан речей Рябцев.

Як він додав, в нашому випадку процес від'єднання від ядерного впливу рф минає:

«Україна пройшла поступовий шлях відмови від російського ядерного палива довжиною в понад 10 років».

Наостанок Геннадій пояснив, що деякі санкції таки можливо ввести і вважає, що зробити це варто невідкладно:

«Єдине, що ми можемо і маємо вимагати — це те, щоб по-перше, було запроваджено персональні санкції проти всього керівництва цієї російської корпорації, щоб вони не могли їздити по всьому світу і відпочивати на різноманітних курортах. По-друге, заборонити підписання будь-яких угод в подальшому, щоб російська сторона орієнтувалась на ті ринки, з яких вона не зможе піти і розвиватись — Ірану, Афганістану, що там ще придумають, де зможуть встановити чергову АЕС росіяни, але не думаю, що там буде великий перелік держав, які погодяться. Ну і нарешті треба відсторонити російських представників в МАГАТЕ від ухвалення і взагалі участі в будь-якому обговоренні питань, пов'язаних з функціонуванням ядерних об'єктів на території України».