В українському суспільстві є великий запит на невідворотне покарання воєнних злочинів, скоєних на українській землі російськими загарбниками. Громадська організація «Простір можливостей» провела дослідження серед ветеранів, як групи, в якої запит на справедливість у цій сфері найвищий: яким чином вони бачать покарання воєнних злочинів рф, як вони уявляють сам механізм їх покарання.

 Як проводили дослідження, як розвивається питання притягнення росії до відповідальності на державному рівні, що хочуть бачити українці у цьому процесі, який вид він матиме, розповіла в прямому етері ГІТу голова ГО "Простір можливостей" Ірина Лоюк.

Наша організація в основному працює з ветеранами. Ми проводили дослідження того, як вони бачать покарання для окупаційних військ тих, хто вчиняв ці воєнні злочини в Україні для тих, з ким вони зараз воюють. В рамках цього дослідження ми з’ясовували яким чином може відбуватися таке покарання. Очікується гібридний формат для вирішення питання для тих, хто вчиняв воєнні злочини в Україні.

Більша частина українських військових говорить про те, що необхідно запроваджувати певні процедури та правові інструменти для того щоб притягувати до відповідальності. Тут все дуже гуманно.