На Мюнхенській безпековій конференції представник КНР Ван І заявив, що Китай буде шукати якийсь шлях для завершення цієї війни зі збереженням територіальної цілісності і суверенітету обох сторін конфлікту.

Що хотів цим сказати китайський дипломат, що мали на увазі під "територіальною цілісністю", адже росія незаконно привласнила українські території, прописавши їх в своїй конституції, чи буде Китай схиляти до капітуляції України, в етері ГІТу розповів провідний експерт міжнародного напрямку мережі ANTS Максим Кияк.

«Я не помітив, щоб він використав взагалі термін "війна", хоча начебто в медіа спливала така інформація. Він переважно казав вже традиційно: "конфлікт", "криза". Пам'ятаємо про те, що Китай не засудив російську агресію проти України. Хоча знову ж таки Китай використовує таку риторику, мовляв ядерна війна зараз неможлива. Доречі часто згадують, що потрібно шанувати відповідним чином територіальну цілісність країн, і тут я думав, що зараз він скаже очевидно про Україну, але ні, він сказав про Тайвань: "Тайвань це територія Китаю, поважайте нашу територіальну цілісність"», — поділився власними спостереженнями Кияк.

Максим пояснив, що китайці могли мати на увазі під шляхом вирішення:

«Тобто Китай буде завжди грати власну гру і росія зараз для нього є по суті просто таким ситуативним токсичним союзником на певний час. Я так думаю, що отой план, так званий, який Китай збирається запропонувати, можливо він буде містити якісь "бажаннячка" рф стосовно України. В тому числі мабуть і про те, що так звані "нові території", як каже росія, закріпити власне за російською федерацією. Можливо ще мова про те, про що точаться розмови про дві України на кшталт Південної і Північної Кореї».

Підсумовуючи експерт описав реальні мотиви Китаю:

«Я думаю, що все ж таки Китай буде намагатися тут урвати для себе якомога більше, зокрема стосовно Тайваню, мовляв залишіть нам Тайвань, ми спробуємо переконати росію якимось чином не ескалувати ситуацію, не використовувати ядерну зброю».