Росія є найбільшою загрозою для безпеки країн «Бухарестської дев’ятки». Тому країни-члени робитимуть усе можливе для посилення військової присутності НАТО на східному фланзі Альянсу.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів «Бухарестської дев’ятки», які провели зустріч у Варшаві.

В документі наголошується, що країни «дев’ятки» продовжуватимуть допомагати Україні, яка бореться з російським агресором, і підтримують членство України в ЄС та НАТО.

«Рік тому Росія знищила мир і безпеку в Європі, намагаючись силою підпорядкувати Україну. Дії Росії призвели до різкого погіршення середовища безпеки в євроатлантичному регіоні, що також серйозно загрожує безпеці партнерів. Росія є найбільшою та прямою загрозою безпеці союзників», — йдеться в заяві.

«Бухарестська дев’ятка» засудила загарбницьку війну Росії проти України та наголосила, що винні у звірствах і військових злочинах будуть притягнуті до відповідальності.

Підписанти заяви підкреслили, що згідно зі статутом ООН Україна має право на оборону від російської агресії і на визволення захопленої території.

«З цією метою ми продовжуватимемо підтримувати зусилля України стільки, скільки це буде потрібно», — наголошується в документі.

В9 також наголошує що майбутнє України — в Європі, і вони рішуче підтримують її євроатлантичні амбіції.

Крім того, країни зобов’язались та зміцнювати військову присутність Альянсу у країнах «Бухарестської дев’ятки», а також реалізовувати політику передової військової присутності сил, здатних діяти на місці, аби запобігти потенційним діям агресора.

В заяві йдеться, що основою євроатлантичної безпеки залишаються зобов’язання НАТО щодо колективної оборони відповідно до 5-ї статті. Лідери висловили сподівання щодо швидкого вступу до НАТО Фінляндії та Швеції, а також висловили підтримку Молдові, Грузії та Боснії і Герцеговині, які «найбільше наражаються на дестабілізацію та шкідливий вплив Кремля на сході та півдні Альянсу».

На зустрічі країн В9 президент США Джо Байден висловив побоювання, що якщо Росія досягне успіху в Україні, вона зможе перейти до воєнних дій проти Бухарестської дев'ятки, групи країн у східних частинах альянсу НАТО. До цієї групи входять Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина.