Україна не може, як Росія - «заганяти людей палками» на війну.

Однак українці повинні усвідомлювати, що війна продовжується. А міцність на полі бою залежить від єдності. Про це президент України Володимир Зеленський сказав на прес-конференції з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і президентом Європейської ради Шарлем Мішелем, інформує Gazeta.ua.

У президента запитали, коли вся країна і суспільство перейдуть на «воєнний стан». Адже деякі чоловіки призовного віку намагаються ухилитися від служби в армії, а розважальні заклади активно продовжують працювати.

«Не треба усе змішувати. Дуже складно воювати так довго. І тут велика вдячність воїнам, які знаходяться на лінії фронту. Вони віддають свої життя. Також є ті, хто воює всередині держави - на своїх робочих місцях. Тому що треба підтримувати армію і робочі місця. Люди повинні працювати і сплачувати податки», - сказав Зеленський.

Він сказав, що є люди, які втомлюються жити таким чином, і трапляються психологічні зриви.

«Є люди, які потребують реабілітації. Є ті, хто втратив своїх близьких і рідних. Їм дуже складно. Є хтось, хто хоче забути про те, що горе у сім'ї. Люди різні і це складова життя. І ми не можемо до всіх ставитись абсолютно однаково», - сказав Зеленський.

Однак українці повинні усвідомлювати, що війна триває. А міцність на полі бою залежить від єдності.

«На жаль, є ті, хто відпочивають. Слава богу, що це не мільйони людей. Такі виклики були впродовж усіх воєн. І ми не є виключенням. І тому, інформаційна політика, перш за все... Президент повинен показувати, як себе треба поводити. Журналісти повинні показувати, де там хтось... відпочивають, і трішечки напружувати такий напрямок», - сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що йдеться про питання гідності.

«Але не забувайте - всі ми люди. До речі, всі ці люди змогли зупинити Росію. І тут найважливіший етап - треба перемогти. І одними словами, що у нас воєнний стан, ми не можемо з вами, на жаль, зосередити увагу всіх, але ми повинні давати цю інформацію, стукати у кожні двері», - сказав Зеленський.

Також президент заявив, що Україна демократична держава, яка розвивається.

«Ми не можемо показувати приклад, як Росія - «заганяти когось палками» на війну. Ми не така держава. Тому що це парадокс. Ми воюємо за європейські цінності і хочемо бути членом Європейського Союзу», - заявив президент.