Центр журналістських розслідувань Сила правди опублікував матеріал присвячений розмірам зарплат керівників волинських вишів. Так ректор ВНУ Анатолій Цьось отримував зарплату на рівні міського голови Луцька, а його проректорка ще більшу.

Хто нараховує зарплату ректору, від чого залежить її розмір та чому проректорка Волинського національного університету Лариса Засєкіна отримувала заробітну плату навіть більше за ректора, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів ректор Волинського національного університету ім. Лесі Українки Анатолій Цьось.

«Справа в том, що заробітна плата нараховується бухгалтерією і вона нараховується відповідно до того законодавства, яке є в нашій Україні. Справа в тому, що я живу на заробітну плату, тому я її не ховаю. Більше того, на свою зарплату я дуже довго працював і працюю, я доктор наук, професор, заслужений діяч науки і техніки — це раз, далі я ректор університету — це два, третє: я працюю крім адміністративної роботи ще в галузі науково-педагогічної роботи, тобто я проводжу лекції і керую підготовкою аспірантів», — пояснив Цьось.

Він пояснив з яких нарахувань складається його зарплата:

«Отже моя заробітна плата складається з основної ставки, як ректора університету та роботи за сумісництвом, яка має науково-педагогічну складову».
«Достойна зарплата є не недоліком, а навпаки, це нормально прагнути будь-якій людині працювати і отримувати високу зарплату», — зазначив ректор.

Наостанок той факт, що заступниця пані Засєкіна отримала зарплату вищу, ніж в ректора, він пояснив:

«Це теж нормально, чому? — тому що викладач університету має право й можливість працювати з різними проектами і грантами. Раніше я мав більше часу, займався науковими проектами, які фінансувалися з міжнародного бюджету, зараз не можу. Крім того працівники університету виконують багато проектів по різних програмах міжнародних, які фінансуються з-за кордону. Тому проректор має так само ставку проректора, сумісництво науково-педагогічної діяльності, крім того займається науковими проектами і вона має зарплату більшу, ніж я. Це нормально і до того треба так ставитися, що людина багато працює і має можливість багато заробляти».