Петицію про обов‘язкове статеве виховання у школах ініціювали онлайн-ресурс "Гендер в деталях" і громадський альянс "Політична дія жінок". Авторки звернення вважають, що учні повинні знати про фізіологічні та психологічні зміни, пов’язані зі статевим дозріванням, про методи контрацепції, незаплановану вагітність, особисту безпеку, а також знати законодавство і розуміти базові принципи культури згоди.

Про те, що хотіли донести петицією та яку тему хотіли підняти розповіла в прямому етері ГІТу Ірина Тишко голова громадського альянсу "Політична дія жінок", а також гендерна експертка.

«Для мене основним завданням було донести до українського суспільства та міністерства освіти питання безпеки. Я, як зрозуміла з того, що цю петицію підтримали 25 тисяч небайдужих українців та українок говорить про те, що для них теж питання безпеки для своїх дітей, майбутнього та суспільства вкрай важлива. Це спроба перевірити і яка підтвердилась, що в українському суспільстві достатньо мислячих людей для того, щоб підтримати таку ініціативу і як стало зрозуміло, що українське суспільство достатньо зріле щоб вирішувати питання безпеки в першу чергу для своїх дітей. Три роки тому була зареєстрована така ж петиція, але вона не набрала достатньої кількості голосів. Я закликаю батьків, і всіх, хто підтримав петицію адвокатувати її на своєму рівні, тому що тема сексу має радянську візію, замовчуються ці питання - цього недостатньо для того, щоб говорити, що це комплексний підхід до статевого виховання.», - наголосила експертка.

Статеве виховання дітей і молоді значно знижує ризики насильства, рівень злочинності, кількість підліткових вагітностей, а також підвищує вік першого статевого акту.

«Закликаємо запровадити обовʼязковий курс статевого виховання, базований на культурі згоди, у початковій освіті, середній школі, а також у вищих і професійно-технічних закладах освіти", – йдеться у петиції.

Деталі дивіться у відео.