У Володимирі-Волинському місцева влада разом із обласною радою поспішають провести реформування місцевого ліцею, на яке знадобиться майже півмільярда гривень

Що хочуть зробити із ліцеєм, щоб заплатити за це 500 мільйонів, які навчальні заклади зараз находяться на базі цього центру освіти, яка програма встановлена в Україні для заснування спортивного ліцею, що робити учням існуючої на даний момент школи, як відреагували батьки учнів, в етері ГІТу розповів громадський активіст з Володимира Андрій Кандиба.

Ідея реформування Володимир-Волинського центру освіти була започаткована обласною радою ще у 2021 році. На базі школи хотіли створити спортивний ліцей.

«В даний заклад на ремонт приміщень обласна рада вирішила вкласти близько півмільярда гривень. Щоб бути чесними 240 млн грн йшло на базу у місті Володимирі-Волинському і решта суми йшла на оздоровчий комплекс, який належить даному ліцею обласної ради на озері Світязь», — пояснив Андрій.

Як він розповів, у 2021 році обласною радою вже призначили тимчасового виконувача обов'язків директора школи — діючого депутата обласної ради від партії «За майбутнє» Валентина Кошельника і почалася повномасштабна війна.

 Минулого року громадська організація «Свої Україна» спитала в обласної ради на якому етапі знаходиться створення спортивного ліцею. 13 вересня 2022 року громадська організація отримала відповідь від Людмили Плахотної, що в процесі воєнного стану та війни обласна рада згорнула проект створення спортивного ліцею і зокрема під час воєнних дій ніхто нічого не буде робити.

При цьому нещодавно почало форсуватися дане питання. На розширеній нараді облради за участю відповідальних осіб прийняли рішення щоб спортивний ліцей на Волині вдалося відкрити вже 1 вересня 2023 року.

Кандиба розповів, що з себе представляє зараз цей заклад:

«На даний момент це є повноцінний навчальний центр, в якому розміщено декілька навчальних закладів зокрема це є заклад обласного підпорядкування центру освіти, але минулого-позаминулого року на базі цього закладу було створено дитячий садочок, а також початкову школу №7 міста Володимир, — сказав він та додав: — в даному закладі діти перебувають практично повний робочий день. Мають повноцінні заняття, повноцінне харчування і основний момент, що в даному закладі практикується і було ініційовано декілька років тому запровадження інклюзивної освіти. Цей заклад відвідує близько 50 дітей з особливими потребами, зокрема в дитячому міському садочку приблизно 10 чоловік, в початковій школі близько 10 чоловік і власне в самому центрі освіти».

Як зазначив активіст: наказами Міністерства і різного роду їхніми нормативами було вказано, що при створенні спеціалізованого спортивного ліцею передбачається певна процедура і зокрема профільність спортивного ліцею.

«Для цього обласною радою було повідомлено, що з 1 червня вони мають здобути ліцензію на дану діяльність, ухвалити покроковий план дій, укомплектувати тренерсько-педагогічний колектив і провести конкурсні відбори учнів для зарахування вже на 1 вересня 2023 року. Хочу зауважити, що діти зі всієї України матимуть можливість профільно вибрати собі олімпійський вид спорту і займатися в даному закладі. Проте близько двох тижнів тому стало відомо, що пункт гуманітарного напрямку просто забрали з даного положення і вийшов такий консенс, що фактично вся матеріальна база обласної адміністрації має бути знята. Діти від п'ятого класу по 11-й мають або написати заяви і пройти конкурсний відбір з профільним напрямком спорт, або відповідно розійтися по різних інших закладах міської територіальної громади».

Наостанок він розповів реакцію батьків учнів на це:

«Батьки проявили ініціативу: створилася петиція на сайті про відтермінування створення даного навчального закладу хоча б під час війни, тому що, маючи попередній досвід виділення близько 500 млн грн на створення даного ліцею, ми вважаємо, що трошечки не на часі робити це коли в нас триває повномасштабна війна».