На луцьких ринках зафіксували два випадки продажу цибулі ведмежої (черемші), яка занесена в Червону книгу України. Майже 160 тисяч гривень збитків завдали державі двоє продавців, розповів Суспільному заступник начальника відділу природно-заповідного фонду та лісів Держекоінспекції області Юрій Джам.

Перевірку фахівці екологічної інспекції та департаменту муніципальної варти провели на Варшавському та Північному ринках міста 21 березня. Під час рейду у продавців вилучили 2 575 рослин. Компенсація за кожну зірвану стеблину черемші становить 62 гривні, повідомили у Державній екологічній інспекції у Волинській області.

Також на обох продавців склали протоколи щодо порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу. Штраф за торгівлю червонокнижними рослинами становить від 1 700 гривень до 3 650 гривень. Матеріали цих справ екологи направлять до правоохоронців.

Як додав заступник начальника відділу природно-заповідного фонду та лісів Держекоінспекції області, цибуля ведмежа – це рослина, яка перебуває на межі зникнення, тому відбувається зменшення її ареалу. Зі слів посадовця, на Волині ця рослина росте в небагатьох місцях. Її зривання, продаж і купівлю забороняє природоохоронне законодавство.

Окрім Луцька, зазначив Юрій Джам, продаж черемші фахівці екологічної інспекції цього року фіксували в місті Рожище.