У Луцькому храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України в суботу, 25 березня, відбулося перше архієрейське богослужіння на честь престольного празника за новоюліанським календарем.

Про це повідомляють кореспонденти телеканалу ГІТ.

У святковому богослужіння взяв участь митрополит Луцький і Волинський Михаїл, який перед службою заявив, що оскільки ПЦУ офіційно дозволила святкувати Різдво 25 грудня, то і відповідно постало питання, що Благовіщення слід святкувати саме 25 березня.

Маємо відповідне благословення Вселенського патріарха Варфоломія, яке отримали паломники з паломницького центру «Україна» перебуваючи в Константинополі. Це єдина парафія в Україні, яка має письмовий дозвіл від патріарха на перенесення всього календаря на новоюліанський. І це одна з перших громад в Україні, а таких зараз налічується близько тридцяти, які вже повністю, а не частково, переходять на цей стиль, - розповідає владика Михаїл.        

Настоятель храму Благовіщення Пресвятої Богородиці о. Микола (Савчук) розповідає, що ініціатива щодо повного переходу на новоюліанський календар походила від парафіян.

До нашого храму ходять освічені прарафіяни, які вважали, що так буде краще і що це вже на часі.  Адже подвійне святкування є пережитком, осколком колишньої імперської політики "розділяй і владарюй", щоб не так як люди, - розповідає священик. - І  я казав, якби така ініціатива була зверху, то ми би зовсім не було проти. Ми б підтримали перехід на свому рівні. 

До речі, храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, що будується є унікальним, адже він відновлює волинську архітектурну школу, яка поєднує два стилі - готичний та ренесанс і буде храмом-музеєм.

Пропонуємо переглянути репортаж наших кореспондентів з першого престольного свята Благовіщення Пресвятої Богородиці за новоюліанським календарем. 


Нагадаємо, храм Благовіщення Пресвятої Богородиці міста Луцька ПЦУ перший в Україні отримав благословення Вселенського патріарха Варфоломія на перехід на новоюліанський календар.