29 березня Києво-Печерську Лавру мали покинути представники УПЦ, проте заявили, що не зроблять цього. Сьогодні, 30 березня, вранці знову відбулась служба, а представників комісії, які мали оглянути та передати приміщення заповідника у державну власність, не пустили.

Чому представники УПЦ спочатку вивозили речі, але раптом відмовились покидати Лавру, в етері ГІТу розповів громадський діяч, член експертної ради з питань подолання русифікації та тоталітаризму Микола Томенко.

Томенко висловив свою думку відносно різкої зміни рішення щодо виселення з Лаври:

«Ортодоксальна команда руського міра УПЦ МП, яку очолює Павло (Паша Мерседес), отримала вказівку, я думаю, навіть, опосередковано з москви про те, що треба активно чинити супротив, організовувати якісь умовно акції протесту. росія, в свою чергу, інформаційно по міжнародній, дипломатичній лінії буде всіляко сприяти, роздмухувати цю історію. Такий висновок я роблю, виходячи з того, як активно росія розкручує цю ситуацію — російські медіа, російські посадовці про це говорять, які розміщують відповідні матеріали про ситуацію в Лаврі. Тому що, бачите — ситуація змінилась буквально за кілька днів: вже більшість речей було вивезено, частина священиків покинула Нижню Лавру і тут за кілька днів ситуація радикально змінилася».

Більше подробиць у відео: