Луцький національний технічний університет відмовився оприлюднити інформацію про повну зарплату працівників ректорату за 2022 рік.

Така відповідь надійшла на запит Центру журналістських розслідувань «Сила правди» стосовно наданнія копій розрахункових листів керівництва вишу.

Нагадаємо, напередодні Центр журналістських розслідувань «Сила правди» писав про те, скільки заробляють ректори найбільших вишів Волині, де вказав інформацію про заробітні плати, яку надали редакції у Волинському національному університеті імені Лесі Українки та Луцькому національному технічному університеті.

Згодом стало відомо, що разюча різниця між заробітними платами співробітників ректоратів двох університетів може свідчити про те, що один з них надав дані лише про нарахування за виконання адміністративних функцій, не врахувавши виплат за викладацьку діяльність.

Для уточнення даних «Сила правди» звернулася до ЛНТУ з проханням надати копії розрахункових листів співробітників ректорату. 14 березня, всупереч Закону України «Про доступ до публічної інформації», отримали відмову.

«З огляду на норми частини 6 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», – йдеться у відповіді ЛНТУ.

Втім, розпорядник інформації, залишив поза увагою деякі норми Закону України «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, частину 5 статті 6, в якій йдеться, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

А також частину 7 тієї ж статті 6, в якій йдеться про те, що не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права (яким можна вважати і державний університет, – ред.), керівника, заступника керівника, члена наглядової ради державного чи комунального підприємства або державної чи комунальної організації.

Крім того, відповідно до частини 8 статті 6 того ж закону, обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, як от персональні дані працівника, то для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Тобто за законом розпорядник мав би вилучити персональні дані, конфіденційну інформацію про працівників і надати копії документів без цієї інформації.

«Сила правди» звернулася зі скаргою на такі дії вишу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Якщо відмову в наданні інформації визнають протиправною, то на відповідальних працівників можуть накласти штраф у розмірі від 425 до 850 гривень і зобов’яжуть оприлюднити документи.