Україна за збереження генофонду У Верховній Раді України ухвалили за основу закон про право учасників війни на безкоштовне зберігання репродуктивних клітин.

Про що цей закон, які можливості він надає військовим та їх родинам, скільки коштує процедура, чи є державні креобанки в Україні, як працює ця процедура, на якому етапі зараз перебуває цей закон, чи був хтось проти цього законопроекту, розповіла в прямому етері ГІТу народна депутатка України Оксана Дмитрієва.

«Зараз до лікарні потрапляють військові з такими пораненнями, які можуть призвести до того, що вони в майбутньому можуть не мати власних дітей, і це може бути не лише поранення, а й психічне навантаження, яке впливатиме на репродуктивну функцію людини. Що ми робимо цим законопроектом? Головне, що ми даємо соціальну гарантію на те, що здати та зберігати репродуктивні клітини наших захисників та захисниць можна буде за рахунок держави. Раніше такого не було, у нас є невеликі державні програми для жінок та чоловіків, але це обмежена кількість цивільних людей. Зараз, ми говоримо про майбутнє тих, хто нам це майбутнє виборює на полі бою. Ми маємо говорити про те, що коли військові повернуться додому і якщо вони не зможуть мати власних дітей, то така можливість в них буде. Це добровільно, за бажанням наших захисників. Головне питання цього закону, що ми хочемо, щоб це була соціальна гарантія за державний кошт для наших захисників та захисниць.», - розповіла пані Оксана.

Поки головне питання визначити скільки є охочих військових скористатися такою можливістю і від того вже потрібно відштовхуватись і шукати місця зберігання цих клітин.

Деталі дізнавайтеся у відео.