Останні місяці в медіапросторі з'являлись повідомлення про нібито зараження печиво, м'ясо птиці з Польщі, Румунії. Як російські фейки намагаються налякати українців, для чого вони перекручують факти про отруєні продукти, що хотіли цим показати та кого зробити винними, розповіла в прямому етері ГІТу старша аналітикиня «Vox check» Валерія Степанюк.

«Vox check» - це Фактчекінговий проєкт. Волни відслідковують та перевіряють висловлювання політиків та лідерів думок, які вони доносять до широкої аудиторії — в інтерв’ю провідним ЗМІ чи під час політичних ток-шоу. Мета проєкту — менше брехні у висловлюваннях політиків та більше критичного мислення у виборців.

«Останні новини про отруйну їжу такі, як печиво і курятина є типовими прикладами яскравих російських маніпуляцій. Насправді, в Україну потрапили отруйна курятина, печиво Румунське, а не Польське і ще декілька продуктів – рис з Італії . Ці продукти виявлено було європейською системою оповіщення про те, що вони містять надмірну кількість небезпечних речовин і можуть становити загрозу для здоров’я. Українська держспоживслужба одразу отримала повідомлення від європейської системи і повідомили всіх постачальників, що такі продукти є небезпечні і їх потрібно вилучити. А російські та проросійські телеграм канали та поширили інформацію з акцентами на те, що Поляки навмисно завезли таку продукції. Чому такі продукти потрапили до нас? Це часта ситуація, що якісь продукти мають надмірний вміст речовин і оперативне реагування держспоживслужби і європейської системи дозволяє їх вилучити.
Для чого росія поширює такі фейки? Щоб показати, що Поляки нам не друзі і інші європейські країни і Захід нас використовує, і що з росією такого не було б і з росією краще. Вони роблять сенсаційний заголовок і потім пишуть, що нормально, що про таке попередили і добре, що така практика існує.», - розповіла Валерія Степанюк.

Деталі дивіться у відео.