Мільйони українок і українців до 2022 року жили за кордоном, а у зв’язку з повномасштабною війною їх стало там значно більше. Не всі вони встигнуть повернутись, аби взяти участь у виборах. Зараз Україна не має вдосталь виборчих дільниць за кордоном, щоб дати можливість проголосувати всім.

Громадянська мережа ОПОРА, що спостерігає за виборами з 2007 року, шукає альтернативних способів голосування, які б могли спрацювати в Україні. Один із таких способів — голосування поштою, коли бюлетень надходить людині листом, вона його заповнює і відсилає назад. Зараз такий спосіб практикують у 18 країнах.

Про те, як працює система голосування по пошті розповів в прямому етері ГІТу Юрій Лісовський – експерт ОПОРИ з питань виборів.

«Треба вже зараз думати, як українці голосуватимуть, є декілька способів. Один – консервативний, який в нас завжди був, як люди приходять в консульства і голосують на дільницях, проте ми рахували, що для Польщі потрібно ще 300 дільниць відкрити, а це величезний логістичний та організаційний виклик для України і Польщі, бо якщо на дільницях станеться порушення, то хто буде це все керувати і розслідувати, тобто цей сценарій несе забагато організаційних проблем, тому ми думаємо над дистанційними варіантами. Дистанційних варіантів є два: інтернет-голосування і поштове голосування. Зараз, ми сфокусувалися на поштовому голосуванні – це коли людина буде залишати заявку на те, що вона хоче проголосувати у виборах і їй поштою будуть надсилати бюлетень додому, а далі знову вона поштою відправлятиме бюлетені. З цим, є також багато проблем у всьому світі з маніпуляціями, перехопленням бюлетенів, але ми хочемо відтестувати це хоча б на маленькому орієнтовному масштабі, 500 –1000 людей ми можемо покрити і подивитися, що вийде в кінці. », - розповів Юрій Лісовський .

Як можна взяти участь у експерименті та де він відбуватиметься в Україні чи за кордоном, дізнавайтеся у відео.