У Луцьку ініціювали долучення до проєкту #SaveUkrainianHeritage для здійснення лазерного 3D-сканування. Грантодавець підтримав ідею.

Про це повідомили на сайті управління туризму та промоції міста Луцької міської ради, пише ВСН.

Якщо брати до уваги те, що історичні пам’ятки культури та архітектури мають значну цінність з точки зору непересічного туристичного інтересу до них, управління ініціювало долучення Луцька до проєкту #SaveUkrainianHeritage і звернулось до фонду Aliph Foundation з проханням профінансувати лазерне 3D сканування та фотограмметричну зйомку памʼяток архітектури у Луцьку.

Грантодавець підтримав ініціативу і обрав зі списку наданого управлінням, такі об’єкти:

1. Луцький замок.

2. Кафедральний собор Святої Трійці.

3. Єзуїтський колегіум (з підземеллям) з вежею Чорторийських та муром Окольного замку.

4. Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла з підземеллям.

Роботи в Луцьку проводять фахівці ТОВ “СКАЙРОН”, яке займається 3D скануванням об’єктів матеріальної культурної спадщини з 2016 року. За цей час ними було оцифровано сотні обʼєктів, десятки з яких – у високій деталізації. Матеріали сканувань пам’яток культурної спадщини використовувались як у проєктах реставрації, так і для їх промоції.

З 24 лютого 2022 року «СКАЙРОН» сконцентрувались на програмі запобіжного сканування об’єктів культурної спадщини та архітектури, як одного із засобів фіксації і збереження інформації про них, у зв’язку із загрозою знищення. За період 2022 року було оцифровано 41 обʼєкт у різних містах України в рамках проєкту #SaveUkrainianHeritage.

На сервері виконавця зберігаються усі дані сканування, які надійно захищені від ушкоджень.