Майже рік тому широкомасштабна війна увірвалася у наш дім і назавжди змінила звичне всім нам життя. Кожному довелося пристосовуватися до нових реалій, адже, не зважаючи ні на що, життя повинне тривати в усіх його проявах. І, звісно ж, повноцінне життя суспільства неможливе без якісної середньої освіти.

Та як школярам здобувати знання під час війни? Коли багатьом довелося залишити рідні міста і села, багатьох шкіл вже немає, їх знищили ворожі бомби і ракети. Навіть у тилових областях навчальний процес часто переривається через повітряні тривоги і загрози ракетних ударів. Тож організація належного навчання за таких умов стала справжнім викликом для педагогів. А здобувати знання – цілою пригодою для учнів.

Волонтери «Молодіжний центр Волині | СпівдіяЛуцьк» у партнерстві із дитячим фондом UNICEF втілили проєкт «Школа в коробці», аби допомогти вчителям впоратися із цим завданням.

Журналісти дізналися детальніше про проєкт у керівника Центру Захара Ткачука та однієї із волонтерок - Ольги Наход.

«Проєкт «Школа в коробці» розроблений UNICEF для підтримки дітей, які постраждали від конфлікту в Україні - заміни на стандартний набір, розроблений UNICEF для підтримки навчальних закладів», - зазначив Захар Ткачук.

Ольга Наход більш детально розповіла про мету та стадію реалізації проєкту.

- Майже рік тому Україну вразила війна, яка змінила життя всіх нас. Які проблеми з освітою виникли внаслідок конфлікту?

- За останні роки в Україні відбулися значні зміни, пов'язані з війною, і багато школярів змушені були покинути свої домівки та школи, переїхати до нових місць із незнайомими вчителями та однокласниками. На сьогоднішній день, в Україні проживає понад 1,5 мільйона дітей, які потребують допомоги, включаючи тих, хто проживає у зонах конфлікту та переміщених осіб.

- Розкажіть про проєкт «Школа в коробці», який ви реалізуєте в партнерстві з UNICEF.

- Проєкт «Школа в коробці» розроблений UNICEF для підтримки дітей, які постраждали від конфлікту в Україні, та педагогів. Ідея полягає у тому, щоб забезпечити канцелярським приладдям школярів початкових класів, які мають обмежені можливості для здобуття якісної освіти. Волонтери «Молодіжного центру Волині | СпівдіяЛуцьк» долучилися до проєкту та взяли на себе завдання збору та розподілу цих коробок з канцелярським приладдям для школярів.

- Як саме відбувається збір та розподіл цих коробок?

- Вміст коробок сформували наші партнери з UNICEF. Далі ці коробки з приладдям передаються в школи, які потребують такої допомоги. Наші волонтери допомагають з розподілом коробок з канцелярським приладдям. Таким чином, кожна школа отримує необхідні засоби для навчання та розвитку дітей.

- Які результати ви отримали від реалізації проєкту?

- Проєкт «Школа в коробці» є дуже важливим для дітей, які постраждали від війни. Завдяки цьому проєкту ми забезпечили канцелярським приладдям більше 400 школярів з початкових класів, які навчаються в школах Волині. Також, завдяки співпраці з UNICEF та іншими організаціями, ми змогли зробити більше для дітей, які потребують допомоги. Ми продовжуємо роботу над проєктом та плануємо збільшувати його обсяг, щоб допомогти ще більшій кількості шкіл.

- Які відгуки ви чули від школярів та вчителів, які отримали "Школи в коробці"?

- Ми чули багато позитивних відгуків від учнів та вчителів. Учні були дуже щасливі отримати нові зошити, ручки та інші речі для навчання. Вчителі також висловлювали свою вдячність, оскільки це допомогло їм забезпечити якісне навчання для своїх учнів. Ми дуже раді, що наш проєкт допомагає дітям отримати якісну освіту, не зважаючи на виклики.

- Як саме проєкт допомагає дітям?

- Ми збираємо та доставляємо набори з необхідними навчальними матеріалами, які діти можуть використовувати вдома чи в школі.

- Які ще переваги має такий проєкт?

- На наш погляд, проєкт "Школа в коробці" також сприяє зближенню та співпраці між громадськими організаціями та благодійними фондами, які працюють у сфері освіти та допомоги дітям. Крім того, він залучає увагу до проблеми війни та її впливу на дітей та молодь, що стимулює обговорення можливих рішень та залучає громадськість до цієї проблеми.

- Які інші проекти ви плануєте реалізувати для підтримки дітей, які постраждали від конфлікту?

Ми плануємо розширювати наші програми та проекти у співпраці з UNICEF, які спрямовані на підтримку дітей, які постраждали від конфлікту.

- Які є вимоги для волонтерів, які бажають долучитися до проєкту?

- Якщо ви хочете допомогти дітям в Україні, які навчаються в умовах війни, ви можете звернутися до волонтерів Молодіжного центру Волині щоб дізнатися більше про можливості допомоги. Давайте разом зробимо світ кращим місцем для наших дітей.