Українським громадянам було виплачено 2 мільйони злотих неправомірно, оскільки вони отримували допомогу після того, як залишили Польщу.

Від початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну багато українців виїхали до країн Європи, побоюючись за свою безпеку. Найбільше українських громадян виїхало до Польщі, де їм надали статус тимчасового захисту та фінансову підтримку.

Як пише Rzeczpospolita, українським громадянам було виплачено 2 мільйони злотих (приблизно 450 тис. доларів) неправомірно, оскільки вони отримували допомогу після того, як залишили Польщу.

Справа в тому, що згідно з польським законодавством, виплати українським сім'ям припиняються, якщо вони перебувають за межами Польщі понад 30 днів. Проте траплялися випадки, коли українці приїжджали в сусідню країну для того, щоб оформити допомогу, а пізніше виїжджали з Польші. Водночас платіжні органи, зокрема Установа соціального страхування (ZUS), не знаючи про від’їзд громадян, виплачували їм допомогу.

Люди, які продовжували отримувати гроші на банківські рахунки після свого виїзду, робили це неправомірно, адже мали завчасно попередити ZUS про свій виїзд.