Із музичними великодніми вітаннями для військових, які перебувають на лікуванні, у госпіталь ветеранів війни 17 квітня завітали студенти та викладачі факультету культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки.

У репертуарі концерту, який відбувся у коридорі одного з відділень медустанови – пісні сучасних українських виконавців, народні та класика, української пісні, - пише Суспільне.

Один із артистів, викладач університету Олександр Голощук говорить: сьогоднішній виступ – спонтанний, дізнались, що необхідно заспівати для військових за декілька годин до заходу. Попри це емоційний зв’язок з аудиторією, каже, встановили.

"Коли є можливість у військовослужбовця хоча би трішки на його обличчі побачити усмішку – це надзвичайне щастя і піднесення. Всі розуміють і знають, як це важко, всі по-різному сприймають. Для нас особисто це є маленька перемога", – говорить викладач.

Військовослужбовець Андрій Квач, згадуючи свій бойовий досвід з 2014-го року, каже: українська пісня завжди підіймає бойовий дух.

"Згадав наш перший бій в Іловайську, коли було вже ну дуже важко, із сусідньої кімнати наш "Док", Сашко, медик заспівав пісню "Лєнта за лєнтою" і тоді це настільки підняло дух бойовий наших бійців сусіднього підрозділу, який тримав оборону разом із нами. Пісня на війні має величезне значення", – каже військовий.

Багато бійців під час виступу підспівували студентам і викладачам.

"Дуже приємно, що люди приїхали, підняли настрій. Бачите, так співав, що зірвав голос! Дуже приємно, вони душу викладають нам свою, а ми їм свою", – говорить боєць Сергій Запущук.

Як розповів військовослужбовець 56-ї окремої мотопіхотної бригади Дем'ян Калініч, такі концерти допомагають гоїти душевні рани і підіймають настрій:

"Є рани, які не може загоїти ні один лікар, ні один шпиталь, медицина чи наука. Це рани душевні. І саме ви (артисти – ред.) лікуєте ці рани. Вони дуже глибокі, дуже тяжко від них позбутися. Ви єдине, що їх може вилікувати – українська пісня".

Психолог Антоній Мельник говорить: тонке сприйняття музики та пісні притаманне людям, які пережили бойові дії. Народне мистецтво, улюблена музика допомагають військовим у відновленні психічного та фізичного здоров’я.

Наприкінці концерту військові, артисти та медики разом заспівали гімн України.