Вперше в Україні дитині зробили операцію на мозку із пробудженням.

Про це повідомили в Першому медичному об’єднанні Львова.

Під час найважливішої частини втручання – видалення пухлини – лікарям вдалося розбудити пацієнта – 15-річного Максима із Тернополя. Сама ж операція відбулася в Лікарні Святого Миколая у Львові.

Дитинство Максима минуло з суворими обмеженнями, під постійним наглядом мами, яка цілодобово пильнувала сина і боялась за його життя. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати.

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулась до львівських лікарів. Ті після ретельного обстеження дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима - це операція на мозку з пробудженням

Це був єдиний шанс для хлопця. Ось що сказав завідувач нейрохірургічного відділення Михайло Ловга, який раніше працював у Волинській обласній дитячій лікарні: «Далі тягнути нема куди. Наріс набряк навколо. Є вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті».

 А розбудити Максима потрібно було для того, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Операція тривала сім годин. Після неї Максим заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним.