Земляцтво в Естонії діє протягом довгого часу, після повномасштабного вторгнення ще більше українців виїхало закордон, зокрема й до Естонії.

 Скільки років вже існує земляцтво в Естонії, як допомагали українцям, які були вимушені переселитись після вторгнення, які погляди у українців в Естонії, чи є конфлікти з російською меншиною, чи є можливість українським дітям адаптуватись до життя та навчання в Естонії, розповіла в прямому етері ГІТу голова українського земляцтва Сіламмяе «Водограй» Світлана Сташкевич.

«Нашому земляцтву вже 24 роки, у далекому 1999 році люди зібралися, організувалися, зареєструвалися і ми існуємо оце вже тривалий час. Дійсно, після широкомасштабного вторгнення дуже багато українців приїхали в Естонію – це більше ніж 60 тисяч людей. Ми знаходимося дуже близько до кордону з Східним сусідом, як у нас так і у вас Східний сусід є росія. У нашому місті є 50 родин – це більше 200 людей. Не про всіх українців я можу сказати, бо частина українців живе сам-на-сам, але багато українців прийшло до нашого земляцтва. Від 24 лютого минулого року, ми намагаємося допомагати українським біженцям. Починали з допомоги оформити документи, допомагали продуктовими продуктами. Частина українців привели дітей до нашої недільної школи. Естонці підтримують українців та допомагають, але наш регіон можна прирівняти до Донбасу, бо у нас багато у нашому регіоні тих, хто підтримує Схід(росію, -ред.).Найбільше складнощів, щоб підшукати роботу, бо регіон маленький, але декому вдається.», - розповіла Світлана Сташкевич.

Деталі дізнавайтеся у відео.