Діти в різному віці неоднаково ставляться до їжі. То охоче куштують щось нове, то стають перебірливими.

Тому, складаючи раціон, передусім потрібно враховувати смаки та вподобання малечі, пише «ЗнаЇмо».

Окрім вподобань дитини, також важливо не забувати про ті продукти, які обов'язково мають бути в її раціоні. З цим допоможуть поради нижче.

Фахівці рекомендують давати дітям:

  • якомога більше овочів і фруктів, зокрема ягід. П'ять разів на день – три основні прийоми їжі та два перекуси – або частіше.
«Зверніть увагу: що більше дитина їсть солодкого та продуктів із доданим цукром, то менше їй зазвичай хочеться корисних овочів і фруктів», – пояснили в матеріалі.
  • більше каш – ними можна також замінити солодощі. Зернових – каш, хліба, хлібців і макаронів – варто давати дві-три порції на день. А ось картоплю пропонуйте не частіше двох-трьох разів на тиждень.
  • молочні продукти – двічі-тричі на день. Це може бути молоко, несолодкий йогурт, кефір, ряжанка. «Молочка» – важливе джерело кальцію.
  • білкових продуктів – їх у раціоні має бути дві-три порції на день. Це м'ясо, риба, яйця чи бобові. Якщо дитина відмовляється від м'яса, можна давати більше риби, яєць чи квасолі.

Важливо

За словами фахівців, жири в невеликих кількостях потрібні і дитячому організму. Тому радять використовувати нерафіновані рослинні олії в салатах, рафіновану соняшникову олію в борщі, вершкове чи кокосове масло у млинцях.

Дієтологи радять не зловживати сіллю. Її дитині потрібно споживати не більше 4-5 г на день.

«Не залишайте на столі сільничку та поступово зменшуйте кількість солі, доданої до страв. Краще використовувати йодовану сіль», – порадили вони.

Не забувайте, що ваша поведінка — взірець для дитини. Якщо вона бачитиме, що батьки постійно п'ють кефір, то рано чи пізно захоче його скуштувати.