Мало днів виділяють на лікування та відпустки військовослужбовців згідно чинного законодавства. Про це говорять самі лікарі. У Верховній Раді є відповідний законопроект 9205 про подовження відпустки.

Чому цей час треба збільшити, які запити надходять від військових відносно лікування та власного відновлення, що не так із роботою військово-лікарських комісій (ВЛК), з якими проблемами стикаються військові в медчастинах, що потрібно змінити, в етері ГІТу розповіла лікарка-отоларинголог, волонтерка Олена Комар.

«Впродовж останнього місяця, велика кількість запитів в мене від самих військових, їх сімей — допомогти з організацією, лікуванням. З тим, що самі військові відчувають, що хочуть продовжувати виконувати свої обов'язки військового — захищати нашу Батьківщину, але фізично вони не відчувають сил», — описала ситуацію Комар.

Олена розповіла, що варто змінити найпершим:

«Потрібна можливість відпочити військовим після лікування. Я згадувала про реформування ВЛК, тому що власне ВЛК створює найбільшу кількість ситуацій, коли військові відчувають себе, м'яко кажучи, непотрібними і, що про їхнє здоров'я ніхто не дбає окрім їх самих чи близьких родичів. Наприклад, якщо військовий мав якесь поранення, він згідно законодавства може мати право на лікування і потім після нього відпустку, яка може бути 30 днів, але є нюанс з ВЛК. Комісія може написати: "рекомендовано надати відпустку" або "надати відпустку". Коли є слово "рекомендовано", то в більшості випадків військовий не одержує цієї відпустки, через те, що його медчастина каже повертатись і виконувати далі свої обов'язки».

Підсумовуючи, лікарка висловила своє бачення, як має бути змінена ця система:

«Я думаю, це якась глобальна має бути реформа. Через те, що і в медчастинах дуже специфічне відношення до військових, особливо соматичних. Наприклад, у пацієнта є супутнє захворювання артеріальна гіпертензія і він себе погано почуває, але ззовні він же виглядає здоровим — в нього працюючі кінцівки, він ходить на двох ногах і підстав для того, щоб він мав можливість пролікуватися не бачать в медчастині».

Відтак Олена наголошує на необхідності збільшення відпустки військовослужбовців та реформування ВЛК.