Станом на 16 травня площі підтоплень сільськогосподарських угідь на Волині зменшилась у два рази в порівнянні з найвищими показниками, які фіксували цьогоріч.

Про це Суспільному розповів заступник начальника регіонального офісу водних ресурсів Ростислав Кравчук.

Нині залишаються підтопленими 8,7 тисячі гектарів, а максимальні показники були – 18,5 тисяч гектарів.
6,5 тисяч гектарів залишається підтопленими у Камінь-Каширському районі та 2,2 тисячі гектарів у Ковельському. "Щодня рівень води понижується на два-три сантиметри. Можна сподіватися, що до кінця травня повінь на Волині завершиться", – говорить Ростислав Кравчук.

Зі слів фахівця, рівень води у річках суттєво впав. Зокрема, у Західному Бузі на 1,8 метра, у Стирі зменшився на один метр — ці річки знаходяться в заплаві. Залишається ще підвищеним рівень у річках Прип'ять та Стохід.

Наразі є потреба у роботі п'яти насосних станцій, що відкачують воду у Ковельському районі. "Заалом за час весняної повені на Волині насосні станції перекачали 33 мільйони метрів кубічних води ж це така кількість, як у Хрінницькому водосховищі", – каже Ростислав Кравчук.

Що відомо про підтоплення на Волині

Паводок на Волині розпочався торік у грудні. Відтоді рівень води у річках і площа підтоплень постійно коливалася. Рятувальники майже щодня звітували про відкачування води з присадибних ділянок та підвальних приміщень.

Станом на 25 квітня на Волині залишалися підтопленими 17 тисяч 791 гектар сільськогосподарських угідь та присадибних ділянок. Через паводок та мінливу погоду на Волині, аграрії на початку квітня не могли розпочати весняну посівну.