Окупант Андрій Рязанцев, який відомий в українській Мережі як "Чмоня" з однойменного мема, потрапив на фронт через тиждень після обміну. За живого Чмоню оголосили нагороду - пачку пельменів.

Про це заявила спільнота OSINT-бджоли, що вийшла на контакт з сестрою окупанта Світланоюв Telegram-каналі в неділю, 30 квітня. Дівчина в особистому листуванні, яке довелося вести через фейковий аккаунт, розказала, що її брат Андрій не довго перебував в Росії.

"З'ясувалися цікаві подробиці про долю "Чмоні" після обміну. Як бачимо, відпочити Андрію не те щоб вдалося. Тиждень підлікували й знову в безславні ряди другої армії світу", - сказано в повідомленні.

Після другого "відрядження" на передову, окупанту не дають відпустку додому, розповіла вона. Він тільки іноді приїжджає в тимчасово окупований Донецьк для лікування. Спільнота оголосила нагороду тим, хто візьме його в полон - пачку російських пельменів Малютки.

Хто такий Чмоня та як він з'явився

Чмоня - інтернет-мем, що виник у березні 2022 року як висміювання незграбного зовнішнього вигляду російських військових, які беруть участь у вторгненні рф в Україну. Мем набув широкої популярності, в тому числі у соцмережі TikTok, де відео з ним збирають мільйони переглядів. Зокрема, «Чмоня» став героєм не одного десятку фотожаб.

На початку березня 2022 року поблизу Горлівки українським військовим здалася у полон група представників російських незаконних збройних формувань. Серед них був колаборант Андрій Рязанцев, колишній освітянин родом із Горлівки, який під час мобілізації у так званій «ДНР» вступив до лав одного з незаконних мотострілецьких підрозділів. Фото полоненого Андрія Рязанцева стало інтернет-мемом та через його зовнішній вигляд йому дали прізвисько «Чмоня».

У TikTok різноманітні жартівливі відео з Чмонею під пісню Русі «Заручена» («Не стій під вікном») збирають мільйони переглядів. Станом на 29 березня 2022 року різноманітні відео у TikTok з хештегом «Чмоня» переглянули сумарно понад 40 мільйонів разів.

За повідомленням інформаційного агентства Міністерства оборони України АрміяInform, інтернет-мем Чмоня став образом для косплеєрів, які повторюють образ Чмоні, одягаючи старе дрантя і демонструючи на камеру розгублений вираз обличчя. В мессенджері Telegram діє канал, в якому від імені Чмоні публікуються жартівливі дописи про Росію і російську «спецоперацію» в Україні.