З'явилась інформація про те, що президент США Джо Байден підтвердив, що українські пілоти будуть навчатись на F-16. Зеленський гарантував йому, що ці літаки не будуть залітати в повітряний простір росії, а відпрацьовуватимуть тільки на українській території.

Як сприймати цю новину, в чому переваги західних винищувачів F-16, чи можна буде за їх наявності знищити російські кораблі, які обстрілюють Україну «Калібрами», коли очікувати на передачу цих винищувачів, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів експерт Defense Express Іван Киричевський.

Іван розповів про переваги західних винищувачів для озброєння ними українських льотчиків:

«Новини насправді позитивні зі всіх сторін, з яких тільки можна. Ще, доречі, в чому специфіка, щоб наших льотчиків вчили в тому числі на F-16 або Італія чи Велика Британія, які не мають F-16 на озброєнні. З того, про що можна говорити, опираючись на відкриті джерела, принципова відмінність між західними і радянськими винищувачами полягає не тільки в тому, що технологічний рівень цих літаків різний, відповідно той самий F-16 дасть більше можливостей для відсічі окупантам, ніж МІГ-29, а й у тому, що пілот на радянському винищувачі по суті обмежений у своїх діях. Він всю інформацію отримує з наземних постів, в тому числі радіолокаційних. Тоді, як західна доктрина передбачає, що в льотчика на західному винищувачі з одної сторони більше розв'язані руки, а з іншої — даних з землі йому передавати не треба, він всі дані отримує безпосередньо з електроніки літака».

Про те, що це означатиме для наших льотчиків, він сказав:

«Це принципово інший рівень навантаження на наших льотчиків, які ще не працювали з такою архітектурою бортової апаратури, тому з одної сторони така складна, з іншої дуже позитивна історія виходить».

Киричевський пояснив за якої умови надання F-16 Україні може допомогти знищити Чорноморський флот і зокрема носіїв «Калібрів»:

«Якщо американці дадуть нам ракети "Гарпун" до винищувачів F-16, то тоді збройні сили України, сили оборони України зможуть спланувати операцію і ударити тими самими ракетами "Гарпун" по кораблям чорноморського флоту, які є носіями ракет "Калібр". Проте, звісно, якщо дадуть ракети, то публічно навряд чи про це будуть оголошувати».

Наостанок він зазначив, що якусь частину літаків ми отримаємо в 2023 році, ще частину в 2024 році, а загальний перехід ЗСУ на західні винищувачі може бути розрахований на декілька років.