Після того, як в Україні почали діяти нові правила військового обліку, у багатьох виникла низка запитань щодо військовозобов'язаних українців за кордоном, зокрема щодо ймовірності вручення їм повісток у країні перебування.

Тож адвокат Ярослав Жукровський у коментарі "Громадському" пояснив, що закордонні представництва не можуть вручати повістки за українським законодавством.

Він додав, що повістка - це документ, яким людину запрошують до ТЦК для уточнення облікових даних або для проходження військово-лікарської комісії.

Військовозобов'язані українці, які виїхали за кордон, мають там стати на військовий облік, інакше це вважатиметься ухиленням від виконання військового обов'язку.

"Чи можна українця в іншій державі покарати за це — питання складне й невизначене. Щоб притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності, мають бути факти, що людина умисно порушує правила військового обліку. Це довести складно", - йдеться у поясненні адвоката.

Водночас ігнорування норми щодо постановки на військовий облік - не підстава для депортації, правових передумов для цього у дипустанов немає.