Новоюліанський календар – це вдосконалена форма юліанського календаря.

Він більш точний астрономічно і церковно прийнятий, зі збереженням традиційної пасхалії. Про це повідомила Православна церква України.

"Новоюліанський календар – це вдосконалена форма юліанського, де "пропускається" сім діб на 900 років (тоді як у григоріанському – три доби на 400 років)", – розповіли.

Більшість православних церков використовують новоюліанський календар.

Історія виникнення

Юліанський календар запровадив Юлій Цезар з 1 січня 45 року до Різдва Христового. Календар має світське походження, за ним велося літочислення.

Проблема юліанського ("старого") календаря полягає в тому, що кожні 128 років в ньому відбувається накопичення розбіжності в одну добу між астрономічним (сонячним) і календарним (вирахуваним за формулою) рівноденням.

На сьогодні розходження між реальним (астрономічним) рівноденням і датою 21 березня, на яку мало би припадати рівнодення, складає вже 13 днів.

Таке багатоденне розходження між реальними астрономічними подіями і календарними датами призводить до того, що святкування всіх неперехідних свят церковного року поступово зсуваються вперед.

З плином часу, наприклад, свято Різдва Христового буде припадати на час приготування до Великого посту і навіть на сам піст, що є абсурдним.

У 1582 році на зміну юліанському календарю Римський папа Григорій XIII запровадив астрономічно більш "сучасний" календар – григоріанський.

У зв'язку з цим Католицька церква і низка країн Європи у XVI столітті перейшли на оновлений календар.

Щоб виправити календарну неточність, яка накопичилася впродовж століть, у 1923 році на Синаксі представників Православних церков у Константинополі під головуванням Вселенського патріарха Мелетія IV схвалили оновлений, новоюліанський календар.

Дати свят

Збережуться правила для обрахунку дати Великодня і залежних від нього – рухомих свят, як-от Вознесіння Христового або П'ятидесятниці.

Зміняться дати святкувань нерухомих свят (Різдва, Стрітення, Покрови Пресвятої Богородиці та інших) – на 13 днів назад.

Рішення Архієрейського собору про календарну реформу затвердить Помісний собор, що скликається у липні.

Громади, які захочуть дотримуватися старого календаря, зможуть це зробити після рішення кваліфікованої більшості складу громади.

"Прагнення утвердження своєї, української, духовної ідентичності, поновлення історичного спілкування з іншими помісними церквами-сестрами, захист від агресії "русского міра", вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості помісних православних церков, запровадивши у вжиток новоюліанський календар", – пояснила ПЦУ.