Тимчасовий культурний простір «Модуль тимчасовості» (MOT), що у лютому розпочав роботу у Києві, а влітку переїхав до Дніпра, вже побачило майже 40 000 відвідувачів. Наступними таку нагоду отримають мешканці Луцька.

Проєкт організований київською командою don’t Take Fake, подорож і робота простору у Луцьку реалізується за підтримки ГО «Алгоритм дій».

ДИВІТЬСЯ ВІДЕО: Найбільший арт-проєкт року «МОТ» переїжджає до Луцька

Це двоповерхова будівля, складена з 27 контейнерів-модулів, із виставкою робіт світових та українських художників. Тут також проведуть серію кінопоказів і лекцій. Мета проєкту — привернути ще більше уваги до України та зібрати кошти на відновлення культурних установ, які постраждали внаслідок російської агресії.


Розповідаємо про проєкт у п’яти запитаннях.

Що ж таке МОТ?

MOT розшифровується як «Модуль тимчасовості» (Module of Temporality). Уже в назву включена тема і проєкту, і виставки, що там відбудеться, — тимчасовість.

У команді don’t Take Fake пояснюють, що МОТ — «це спроба зафіксувати плинність життя та часу в мистецтві, а також показати його невизначеність і водночас підтримати бажання в усіх, хто залишається в Україні, продовжувати жити, створювати та виборювати».

«Тимчасово окуповані регіони, тимчасово розділені родини, статус тимчасового захисту і врешті — тимчасова війна. Тимчасовість усього навкруги дає нам поштовх до руху. Адже будь-яка тимчасовість має своє закінчення, а за ним — новий вектор для дій».


Завдання MOT — за допомогою мистецтва та культури привернути ще більше уваги світу до України та культурних проєктів, які реалізуються в країні попри війну і подорожують різними регіонами.

«Нам важливо транслювати, що у Луцьку є простір і можливості для створення масштабних проєктів. Навіть у таких невеликих міст є запит бути причетними до величного, отримувати достатньо уваги та залучати інвестиції. Тому ми не вагалися, запрошуючи МОТ сюди», — каже Адам Харлампович, один із співзасновників «Алгоритму дій».

Розпочавши роботу над «Модулем тимчасовості», don’t Take Fake залучили до проєкту ще дві команди — дизайн-студію CREVV, яка розробила візуальну мову та логотип MOT, а також бюро balbek bureau, команда якого відповідала за архітектурну концепцію та інтер’єр.

Що всередині?

Виставка

Основа «Модуля тимчасовості» — виставковий простір, де представлена експозиція з полотнами, скульптурами, інсталяціями та аудіовізуальними творами 28 художників з 10 країн світу.

Куратором виставки виступив Фабріс Бусто — французький арткритик, куратор і головний редактор журналу Beaux Arts. Фабріс працював над багатьма проєктами сучасного мистецтва, зокрема над виставкою Paris-Delhi-Bombay у центрі Жоржа Помпіду. Він також є радником урбан-проєкту Le Grand Paris, який ставить на меті трансформувати регіон.

«Мені здалося, що нам варто поговорити про крихкість часу. Бо коли у ваше життя вривається війна, найперше, про що задумуєшся, — вразливість, власна й ваших близьких, — розповідає Фабріс Бусто в інтерв’ю DTF Magazine. — Я вірю, що мистецтво сприяє мобільності розуму, душі та тіла. Воно робить тебе інакшим. В усіх авторитарних і терористичних країнах найперше забороняють мистецтво. Тому нам потрібна демократизація культури, щоб якомога більше людей були залученими в мистецтво і мали до нього доступ — до кіно, театру, музеїв і тому подібних інституцій. Так ми зможемо побороти варварство. Людина, яка відкрила для себе красу, інтелект та усвідомленість, ніколи не стане варваром»

В експозиції «Модуля тимчасовості» беруть участь гучні імена світової артсцени.

Серед українців — Жанна Кадирова, Марія Куліковська, Роман Мінін, Олексій Кондаков, Олексій Сай, Нікіта Кравцов, Володимир Манжос (WAONE).


З міжнародних митців — французькі художники JR та Zevs, стритарт-художник Vhils — автор київського муралу з зображенням Сергія Нігояна, американський скульптор Марк Дженкінс, південнокорейська мультидисциплінарна мисткиня KIMSOOJA, індійський авангардист Субодх Гупта та лос-анджелеський художубодх Гуптаетерсон. Спеціально на відкриття приїде іспанський візуальний митець Пабло Вальбуена, що готує роботу спільно з українськими поетами Остапом Сливинським, Іриною Цілик та Любою Якимчук. Також новий аудіовізуальний проєкт, знятий у Чорнобильській зоні, презентує нью-йоркський дует «Soundwalk Collective», вірш до якого написала та зачитала легендарна Патті Сміт.

З повним списком учасників можна ознайомитися на сайті простору moduleoftemporality.com


Після завершення проєкту команда MOT планує організувати благодійний аукціон. На ньому виставлять частину робіт, представлених в експозиції простору, а також інші твори представлених художників. Докладну інформацію про аукціон опублікують згодом.

Виставка — це не все. Що ще представлять у MOT

Спеціальні події. На період своєї роботи МОТ також стане майданчиком для кінопоказів. А ще тут відбуватимуться перформанси, лекції та дискусії.

Частиною простору стане гіфтстор — своєрідний сувенірний магазин. Більшість речей у ньому — це лімітовані колекції у співпраці з українськими митцями та брендами, серед яких m0d44, O(FourFour), Broq, Pilsok, Woolkrafts, Sabi Candles та інші. Крім того тут можна буде придбати «частинку» МОТ — контейнери з гіпсу та кераміки, створені вручну українськими майстрами.

«Речі, представлені на полицях, створювалися в Україні під час повномасштабної війни, в умовах постійних відключень світла та зупинки підприємств. Для нас це не так товари, як уособлення витривалості українського бізнесу і фіксація часу у фізичних об’єктах, що доповнюють проєкт», — пояснюють організатори МОТ.


Так заради чого це все?

Мета MOT — не лише привернути увагу до культурних процесів в Україні, а й допомогти відновити культурні об’єкти, постраждалі або знищені внаслідок російської агресії.

Як це працює? Організатори акумулюють кошти з продажу квитків, а також весь прибуток з гіфтстору і вторговані гроші з аукціону як окремий грошовий фонд. 100% цих коштів передадуть на відбудову українських артінституцій, пам’яток і музеїв, не витрачаючи ресурси на операційні витрати. Таким чином коже, хто купить квиток, будь-що в гіфтсторі або візьме участь в аукціоні, автоматично долучиться до поповнення фонду та допоможе у відновленні культури.

Кількість проєктів, які команда зможе підтримати, залежатиме від зібраної фінальної суми та нагальної потреби установ на момент завершення збору. Перелік інституцій та установ команда формуватиме разом зі спеціалістами в галузі культури — звітність про всі витрати публікуватимуть у соцмережах проєкту.


Як потрапити?

MOT відкриється у липні (точну дату анонсують ближче до відкриття) і працюватиме без вихідних протягом місяця: з 13:00 до 20:00 — у будні та з 11:00 до 20:00 — у вихідні.

Вхід у порядку живої черги. Рекомендована ціна квитка — 150 гривень. Проте кожен відвідувач за бажання може обрати більшу чи меншу суму.

На спеціальні події, що стартуватимуть в окремі дні після закриття експозиції, вхід буде лише за платними квитками, доступними на сайті MOT. Програму анонсують на сайті та у соцмережах проєкту.

Локація може автономно працювати в разі тривалих відключень світла. Під час повітряної тривоги простір закриватиметься.

Завдяки кому став можливим MOT?

Компанія DTF Agency (don’t Take Fake) інвестувала у придбання контейнерів і будівництво «Модулю тимчасовості» і реалізувала проєкт за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). MOT став можливим завдяки підтримці найбільшої європейської криптобіржі WhiteBIT, що одразу долучилася до проєкту, дізнавшись про його концепцію і цілі, які розділяє з ініціаторами створення простору.

Подорож простору до Луцька підтримала ГО «Алгоритм дій», яка об'єднує бізнес, ІТ і креативну спільноту міста і втілює проєкти зі сталого та інноваційного розвитку Волині. Її заснували 23 лютого 2022 року луцькі підприємці, які за півтора роки роботи започаткували або реалізували проєкти, що спрямовані на розвиток різних сфер регіону — Дія.Бізнес Луцьк, Urban Vision Lutsk, RE:Ukraine Housing Lutsk.

«Працюючи над проєктом, ми зустріли чимало однодумців серед українського та міжнародного бізнесу, які зробили свій внесок у реалізацію MOT і стали нашими партнерами, — зазначають у DTF Agency. — Серед них — GoodWine, Reynaers, Ajax, Bigmedia, MEGOGO, 24 print, Sensorama, 16on9. І, звісно, бюро balbek bureau та дизайн-студія CREVV».


Стежити за новинами проєкту можна

в інстаграмі https://www.instagram.com/mot.object/.

на сайті https://moduleoftemporality.com/en/

а також у телеграм-каналі проєкту https://t.me/motbydtf

Нагадаємо, ідея проєкту з’явилась у команди в липні 2022 року, а фокус на культурі та мистецтві органічно сформувався завдяки бекграунду don’t Take Fake. На їхньому рахунку — найбільше бренд-шоу та фестиваль вуличної культури у Східній Європі don’t Take Fake, які до 2020 року щорічно відбувались у Києві, конференція про бренди та креативність DTF Conference, медіа про сучасну українську та світову культуру DTF Magazine, а також комплексні комунікаційні проєкти для брендів і колаборації з українськими митцями.