Незабаром в Україні може поменшати курців. Усе через те, що з 11 липня в країні запрацює тотальна заборона на продаж ароматизованих цигарок та рідин до електронних сигарет.

Про це йдеться у законі № 4358 "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну".

Документ прийняли ще наприкінці 2021 року.

Що зміниться для українців

Отже, за кілька днів запрацюють норми закону, які передбачають:

  • заборону продавати ароматизовані сигарети;
  • заборону на продаж рідин до електронних сигарет.

Також закон забороняє рекламувати та стимулювати продаж тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них.

Крім того:

  • збільшиться площа медичних попереджень на упаковках сигарет (65% пачки) з реалістичними зображеннями хвороб, появу яких провокує куріння;
  • перший штраф за продаж ароматизованих сигарет та рідин до електронних цигарок за реалізацію неповнолітнім особам становитиме 1 020 грн, а за повторне порушення збільшиться до 10 200 грн;
  • забороняється використовувати пристрої для нагріву цигарок в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що вживання тютюнових виробів – один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань, що спричиняють майже 84% усіх смертей в Україні.

"Головними цілями законопроєкту є забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей, особливо дітей та молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню захворюваності та передчасної смертності від неінфекційних хвороб, зокрема захворювань, які спричинені вживанням тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин", — йдеться у тексті пояснювальної записки.

Нові акцизні марки

У 2023 році в Україні змінять акцизне маркування тютюну та алкоголю. Нові зразки марок акцизного податку з'являться для:

  • алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва;
  • тютюнових виробів і тютюновмісних виробів для електричного нагріву за допомогою підігрівача з електронним керуванням;
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах вітчизняного та імпортного виробництва.