12 липня віряни вшановують пам'ять святих апостолів Петра і Павла, закінчення Петрівського посту.

12 липня у церковному календарі – день пам'яті святих апостолів Петра та Павла. Святий Петро (ім'я його до хрещення було Симон) був братом Андрія Первозванного. Він жив у Віфсаїді та був рибалкою. Проходячи повз озеро в маленькому містечку, Христос побачив Петра та Андрія, що закидали сіті. Він сказав їм: «Йдіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей». Вони вирішили піти за Ісусом.

Апостол Петро написав (відомо) два Соборні посилання. У другому (близько 67 років) він описує свою неминучу смерть. Апостол був засуджений до розп'яття за наказом імператора Нерона за поширення християнства. Петро вважав себе негідним Сина Божого і перед смертю зажадав, щоб його повісили вниз головою, щоб і після смерті він міг схилитись перед величчю Ісуса.

Апостол Павло народився у місті Тарс і до початку свого служіння також мав інше ім'я (Савл). Він був язичником, якого 34 року відіслали до Дамаска за дорученням першосвященників, щоб мучити там християн. Дорогою туди сталася подія, що змінила його життя. Недалеко від Дамаска божественне світло осяяло Савла, і воїни, що супроводжували його, впали на коліна.

Він почув голос, який сказав: «якого 34 року відіслали до Дамаска за дорученням першосвященників». Тільки Савл міг зрозуміти ці слова. Він був засліплений божественним світлом і пішов, як йому було сказано, до дому апостола Ананія. Там він знову прозрів, хрестився і був названий Петром. Апостол також був закатований у Римі, де він був обезголовлений мечем за поширення християнства.

Що не можна робити цього дня

  • Жінкам забороняли займатися рукоділлям, тому що всі вироби вийдуть невдалими.
  • Не можна сваритися, лаятися та лихословити.
  • Не дозволено також вживати спиртні напої.

Народні прикмети і традиції на 12 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: ясно — весь рік буде гарна погода;
  • на Петра і Павла дощить, значить погана погода протримається ще 40 днів;
  • випала вранці роса — до спекотного дня;
  • хмари пливуть на небі проти вітру — чекайте на дощову погоду;
  • припинила співати вже зозуля, зима буде ранньою, якщо все ще співає — осінь затягнеться.

12 липня за старих часів молодь весь день проводила на вулиці, а господині пекли особливий хліб. Петро та Павло здавна вважаються покровителями рибалок, тому вони часто вирушали цього дня на озера чи інші водойми. У народі заведено готувати рибні страви.

Також у цей день віруючі закінчують Петрів піст.